Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hobbi és mezőgazdasági drónok – Mi a különbség?

2022. 06. 18. 15:30:00

Egy tenyérben kényelmesen elfér, alacsony a hatótávja, törékeny, gyerekeknek – vagy gyermek lelkű felnőtteknek – kiváló szórakozást nyújt. A drónok hallatán sokaknak még mindig egy apró játékszer jut eszébe, melyet néhány tízezer forintért cserébe bárki kedvére reptethet. Ha belépő szintű hobbi szerkezetekre gondolunk, helytálló az iménti leírás. Mezőgazdasági drónok esetén teljesen más dimenzióról beszélünk.

Mielőtt rátérnénk a kereskedelmi – azon belül is a mezőgazdasági – drónok alkalmazhatóságára, ejtsünk néhány szót az egyszerűbb fedélzeti pilóta nélküli repülő eszközökről, és a reptetésükkel kapcsolatos tudnivalókról.

Drónreptetés, mint szabadidős tevékenység

Drónnak tekintünk minden olyan légijárművet, amely a fedélzeten tartózkodó pilóta nélkül üzemel – tehát a merevszárnyú és multirotoros távvezérlésű eszközök mellett az RC helikopterek vagy a modellrepülőgépek is ebbe a kategóriába tartoznak. Önmagában egy ilyen eszköz (mindenféle kiegészítő nélkül) csupán arra alkalmas, hogy levegőbe emelkedésével örömöt okozzon az eszközt irányító pilótának.

A legtöbb európai országban szabadidős felhasználás és „nyílt kategóriába” sorolható eszközök esetén a drónreptetés a légügyi hatóság engedélye nélkül is engedélyezett, bizonyos korlátozásoknak azonban ebben az esetben is meg kell felelni (a jogszabályi keretek országonként eltérők lehetnek, ezért érdemes utána nézni, hogy az adott országon belül melyek az éppen aktuális rendelkezések).

Az EU tagállamok az EU-s előírásoknál szigorúbb szabályokat hozhatnak, de azzal ellentéteseket nem. A magyar törvényeket és rendeleteket, valamint az EU által felállított szabályokat minden esetben együttesen kell értelmezni.

Hobbi és mezőgazdasági drónok – Mi a különbség? - DroneAgro

Kereskedelmi drónok – Egyre fontosabb szerepet játszanak az életünkben

A technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően rendszeresen újra kell gondolnunk és át kell értékelnünk, hogyan tehetjük hatékonyabbá, termelékenyebbé és biztonságosabbá az életünket meghatározó iparágakat. Legyen szó mezőgazdaságról, építőiparról, létesítményvédelemről vagy közbiztonságról, a kereskedelmi drónok megjelenése új fejezetet nyitott ebben a kérdéskörben.

Az FAA (az USA szövetségi légi-közlekedési hatóságának) egy korábbi előrejelzése szerint a kereskedelmi drónok piaca a vártnál gyorsabban növekszik: 2019-hez képest 2023-ra akár háromszorosára is emelkedhet.

De mit is takar pontosan a kereskedelmi drónhasználat fogalma? Az FAA meghatározása szerint, aki nem szabadidős – tehát üzleti vagy munkavégzési céllal használja az eszközt –, ilyen tevékenységet végez. Legyen szó építési munkálatok ellenőrzéséről vagy dokumentálásáról; levegőből folytatott személykeresésről; vagy a humán munkaerő kiváltásáról, és az ezzel járó költségoptimalizálásról; kereskedelmi drónhasználatról beszélünk.

Hobbi és mezőgazdasági drónok – Mi a különbség? - DroneAgro

Drónok a mezőgazdaságban

A kezdetben hadiiparban alkalmazott, majd játékszerré degradálódott eszköz az elmúlt évtizedben jutott el arra a szintre, hogy ár-érték arány tekintetében a mezőgazdasággal foglalkozó emberek is komolyan számításba vegyék a fedélzeti pilóta nélküli repülő eszközök munkába állításának lehetőségét.

A Globe Newswire tavaly év végi jelentése szerint a mezőgazdasági drónok globális piaca 2027-re elérheti a 15,2 milliárd USD-t.

De mire is gondolunk pontosan, amikor mezőgazdasági drónokról beszélünk? Az alig 0,5 kg-os súllyal, 10–15 cm-es átmérővel, 20–30 méteres hatótávval és 5–10 perces üzemidővel rendelkező belépő szintű hobbiszerkezetekhez képest a mezőgazdasági drónok egy teljesen más dimenziót képviselnek. Ezeknek az eszközöknek a

 • súlya akkumulátorral együtt a 40+, a teljes felszálló tömeg pedig a 80+ kilogrammot is elérheti,
 • kihajtott karokkal és propellerekkel szélességük a 3 métert is meghaladhatja,
 • lebegési idejük az akkumulátor teljesítményétől függően akár 20+ percig is biztosítható,
 • a drónok és a távirányító közötti hatótávolság a 3000 métert is elérheti,
 • különböző kiegészítőkkel felszerelve pedig számos mezőgazdasági munkálat elvégzésére alkalmazhatók.
Hobbi és mezőgazdasági drónok – Mi a különbség? - DroneAgro

A DJI fejlett technológiája és integrált mezőgazdasági menedzsment rendszere intelligens adatgyűjtést és elemzést nyújt a területtervezéshez, a növénytermesztéshez, valamint a növényvédelmi folyamatok kivitelezéséhez. A DJI mezőgazdasági drónok egyaránt képesek biztosítani

 • a növényvédelmet,
 • a területfelmérést,
 • a magok kijuttatását,
 • a műtrágya szórást,
 • a terepépítés tervezést,
 • az intelligens adatgyűjtést,
 • valamint az adatelemzést.

A mezőgazdasági drónok megjelenésével beköszöntött a földművelés és növénytermesztés új korszaka. A gazdáknak egyre több lehetősége kínálkozik, hogy a korábban megszokott és bevált munkafolyamatokat újratervezzék, és hagyományos eszközeiket modern, automatizált, költséghatékony megoldásokra cseréljék.

Hobbi és mezőgazdasági drónok – Mi a különbség? - DroneAgro

Közelebbről is szemügyre vennéd a precíziós növénytermesztés korszakalkotó eszközeit? FOGLALJ IDŐPONTOT TESZTVEZETÉSRE, és vedd kezedbe az irányítást!

Keresés