2022.06.18.

Modern mezőgazdasági megoldások – Közeledik a korszakváltás

Az elmúlt évszázadban a gépesítés teljes mértékben megreformálta a mezőgazdaságot. Manapság már természetesnek tekinthető, hogy 30–40 tonnás önvezető gépóriások gondoskodnak a termőföldek megmunkálásáról. Gyorsabbá, precízebbé, automatizálhatóvá váltak a folyamatok. Egy kérdés azonban egyre gyakrabban foglalkoztatja a földművelési és növénytermesztési ágazatban dolgozókat: milyen árat fizetünk azért, hogy hatékonyabbá váljanak a folyamatok?

Hatékonyságnövelés kontra többletsúly

Az egyre robusztusabbá – nagyobbá és súlyosabbá – váló modern mezőgazdasági gépek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a folyamatosan növekvő élelmiszerigény kiszolgálásában. Eredményesebbé teszik a talajmegmunkálást, a növényvédelmet és az élelmiszer-termelést, a többletsúly következtében viszont

• a krónikus talajtömörödés,
• a taposási kár,
• valamint a nedves talajművelés során felmerülő nehézségek

egyre égetőbb problémát jelentenek, és jelentős bevételkiesést idézhetnek elő. Az altalaj tömörödése nehezen visszafordítható folyamat, és évtizedekig ronthatja a talajműködést; a keréknyomokban kialakuló talajdegradáció jelentős mennyiségű terméskiesést okozhat; a nedves talaj pedig megnehezítheti az eltervezett munkálatok hatékony kivitelezhetőségét (a veszteség mértékét a talaj minősége, a művelési mód és a művelési sorrend egyaránt befolyásolhatja).

Modern mezőgazdasági megoldások – Közeledik a korszakváltás - DroneAgro

Érdekesség: A lehetőségek hazájában visszatér a múlt? Amerikában a költségtudatos gazdák egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az antikvitásnak számító darabok iránt. Hatékonyságukat tekintve ezek az eszközök igaz elmaradnak modern társaikhoz képest, egyszerű és megbízható kialakításuknak köszönhetően viszont olcsón karbantarthatók és javíthatók.

Mezőgazdaság 5.0 – A dróntechnológiában rejlő lehetőségek kiaknázása

Az elmúlt években a drónok egyre nagyobb teret hódítottak – civil és kereskedelmi felhasználásban egyaránt. Ezzel párhuzamosan az elektromos motorok és akkumulátorok hatásfokának jelentős mértékű növekedése lehetővé tette, hogy a drónok mezőgazdasági munkákra is alkalmassá váljanak.

Modern mezőgazdasági megoldások – Közeledik a korszakváltás - DroneAgro

A napjainkban elérhető modern dróntechnológia segítségével a DJI AGRAS típusú drónok a hagyományos területfelmérő és növényvédelmet biztosító mezőgazdasági gépekhez képest gyorsabban és hatékonyabban, akár teljesen automatikusan képesek ellátni a feladatukat.

Alkalmazásukkal

  • alacsonyabb termelési költséggel, fenntartási költséggel és környezetterheléssel,
  • valamint magasabb terméshozammal, termésminőséggel és profittal lehet kalkulálni.

A precíziós növénytermesztés hazánkban is egyre ismertebbé és népszerűbbé válik, a gyakran emlegetett – az ágazat jövőjét definiáló – mezőgazdaság 5.0 pedig karnyújtásnyi távolságba került. Az aktuális trendeket elemezve egyre biztosabban kijelenthető: az önvezető mezőgazdasági gépek mellett a big datán alapuló hozamoptimalizálás, a szedőrobotok és a dróntechnológia jelentheti a mezőgazdaság jövőjét.

Modern mezőgazdasági megoldások – Közeledik a korszakváltás - DroneAgro

Közelebbről is szemügyre vennéd a precíziós növénytermesztés korszakalkotó eszközeit? FOGLALJ IDŐPONTOT TESZTVEZETÉSRE, és vedd kezedbe az irányítást!

Székhely: 
4025 Debrecen, Simonffy utca 4-6. 1/125
Levelezési cím: 
Drone Agro Kft.
2053 Herceghalom, Zsámbéki út 16.
Székhely: 4025 Debrecen, Simonffy utca 4-6. 1/125
Levelezési cím : Drone Agro Kft.
2053 Herceghalom, Zsámbéki út 16.
erdeklodes@droneagro.hu
+36 30 555 6863

Hírlevél feliratkozás

Készítette:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram